Program 2024

Nolia Trädgårds omfattande scenprogram är en viktig hörnsten i mässupplevelsen! Här ser du vem som besöker mässan 2024!

Fredag 26 april

Upplevelser, erfarenheter blandat med glädje och vedermödor.

Spezialplants hemsida

Larz Danielsson, Spezialplant

Handlar om varför vissa arter blir invasiva, hur de sprider sig och vad som kan hända om vi inte tar tag i problemet nu.

Vi arbetar med invasiva arter vid länsstyrelserna Västernorrland, Västerbotten & Norrbotten.

Maja Wressel, Sara Byrsten, Chatarina Karlsson, Lena Bondestad, Linda Backlund och Stina Welander
Länsstyrelsen

Vintern 2017 flyttade jag från min trädgård på Kinnekulle som då nästan var klar, och av en slump hamnade jag på Langeland i södra Danmark.
Planen var ett mindre hus och trädgård, men allt blev större och så även köksträdgården, och det blev också ett äventyr i ett nytt klimat. Men köksträdgården har tagit över min lust och precis som med perenner söker jag de godaste grönsakerna, en grönkål är inte bara en grönkål. Men visst det ska också göras en vacker trädgård som tillfredsställer mig i nuet, men möjligtvis är det viktigare att framtiden kommer att älska den.
 
Besök Hannus Instagram

Hannu Sarenström

Välkommen att inspireras av min värld av blomster och bakverk. Ett samtal om att tänka i säsong och baka i säsong. Att vi ska ta tillvara istället för att ta för givet och att det finns något fint i att längta. Vi pratar om bland annat råvaror i säsong, ta tillvara rester, variera degvätskan och baka bröd med rabarber. Vad ska man tänka på när man dekorerar med ätbara blommor? Och så lite blomsterkonst från ett år i min trädgård.

Besök bloggen Blomster & Bakverk

Annelie Andersson,
Blomster & Bakverk

Med en soil blocker kan du odla smart och hållbart utan plastkrukor. Ett redskap används för att trycka ut jordblock till sådd och omskolning. Men hur gör man? Sara Bäckmo från Skillnadens visar och ger tips till förodling av både grönsaker och blommor i soil blockers.

Besök Saras blogg eller instagram

Sara Bäckmo
Skillnadens trädgård

Kan man verkligen odla chili i Norrland? Svaret är ABSOLUT och du kan dessutom odla chili året runt med rätt förutsättningar! Man kan krångla till det hur mycket som helst men såklart även göra det enkelt för sig. Jag berättar hur du kan lyckas odla chili för husbehovet utan att varken bli ruinerad eller jobba ihjäl dig på kuppen.

Besök Northern Chilis hemsida

Arnica Bäckström
Northern Chili

Anders Fahlén, agronom och försöksledare (Tibrito), berättar om försöksodlingar med frass som gödning. Sofie Viklund, berättar väldigt kort om Nordvik som anläggning.
Mirjam Åkerblom, landskapsarkitekt och Utbildningsledare vuxenutbildning Trädgård grund på Nordvik, berättar om trädens nytta i framtidens städer och samhällen.
 

Anders Fahlén. Agronom med forskarutbildning. Ansvarar för växthus- och utomhusförsök med insektsgödsel (Frass) åt företaget Tebrito AB. Medverkar som lärare inom trädgårdsutbildning vid Nordvik Utbildningar, med inriktning på marklära och företagsekonomi. Driver egna företaget Agronova, www.agronova.se

Mirjam Åkerblom arbetar med pedagogisk verksamhet och har de senaste fyra åren varit lärare och utbildningsledare för den trädgårdsutbildning som bedrivs på Nordvik (Nordvik utbildningar AB). Hon undervisar bland annat i växtkunskap och trädgårdsodling. Hon är i grunden landskapsarkitekt med fokus på växter och växtanvändning och bedriver företaget Gröna tråden, www.mirjamak.com

Anders Fahlén  agronova.se

Mirjam Åkerblom mirjamak.com

Vi älskar jord – och odling! Med det i åtanke vill vi dela med oss av en av de enklaste och mest effektiva metoderna som finns när det gäller att förvandla matavfall till jord. Bokashi är metoden som revolutionerar sättet som vi kan ta hand om våra matrester. Genom att starta igång en bokashihink i ditt kök och syra matavfallet innan det omvandlas till jord är du delaktig i en process för att minska växthusgaser, binda kol i jorden och bygga fantastiska odlingsjordar.
 
En praktiskt introduktion till hur man gör jord och vad du sen kan använda den till.
 
Charlotta Sairio
Jobbar på bokashi.se sedan 2019 och är till vardags regissör och sångerska med ett brinnande intresse för jord, bakterier och bokashi! Idag varvar hon arbetet på scenen med att åka ut och föreläsa om bokashi och du kan också råka på henne i bokashi.ses kundsupport.

Charlotta Sairio
Bokashi.se

Lördag 27 april

Handlar om varför vissa arter blir invasiva, hur de sprider sig och vad som kan hända om vi inte tar tag i problemet nu. Vi arbetar med invasiva arter vid länsstyrelserna Västernorrland, Västerbotten & Norrbotten.

Maja Wressel, Sara Byrsten, Chatarina Karlsson, Lena Bondestad, Linda Backlund och Stina Welander
Länsstyrelsen

Leif Blomqvist, plantskolemästare och författare från Finland, har i hela sitt verksamma liv på olika sätt jobbat med bär och frukt.

Leif Blomqvist,
Blomqvist plantskola

Välkommen att inspireras av min värld av blomster och bakverk. Ett samtal om att tänka i säsong och baka i säsong. Att vi ska ta tillvara istället för att ta för givet och att det finns något fint i att längta. Vi pratar om bland annat råvaror i säsong, ta tillvara rester, variera degvätskan och baka bröd med rabarber. Vad ska man tänka på när man dekorerar med ätbara blommor? Och så lite blomsterkonst från ett år i min trädgård.

Besök bloggen Blomster & Bakverk

Annelie Andersson,
Blomster & Bakverk

Vintern 2017 flyttade jag från min trädgård på Kinnekulle som då nästan var klar, och av en slump hamnade jag på Langeland i södra Danmark.
Planen var ett mindre hus och trädgård, men allt blev större och så även köksträdgården, och det blev också ett äventyr i ett nytt klimat. Men köksträdgården har tagit över min lust och precis som med perenner söker jag de godaste grönsakerna, en grönkål är inte bara en grönkål. Men visst det ska också göras en vacker trädgård som tillfredsställer mig i nuet, men möjligtvis är det viktigare att framtiden kommer att älska den.
 
Besök Hannus Instagram

Hannu Sarenström

Med en soil blocker kan du odla smart och hållbart utan plastkrukor. Ett redskap används för att trycka ut jordblock till sådd och omskolning. Men hur gör man? Sara Bäckmo från Skillnadens visar och ger tips till förodling av både grönsaker och blommor i soil blockers.

Besök Saras blogg eller instagram

Sara Bäckmo
Skillnadens trädgård

Vi älskar jord – och odling! Med det i åtanke vill vi dela med oss av en av de enklaste och mest effektiva metoderna som finns när det gäller att förvandla matavfall till jord. Bokashi är metoden som revolutionerar sättet som vi kan ta hand om våra matrester. Genom att starta igång en bokashihink i ditt kök och syra matavfallet innan det omvandlas till jord är du delaktig i en process för att minska växthusgaser, binda kol i jorden och bygga fantastiska odlingsjordar.
 
En praktiskt introduktion till hur man gör jord och vad du sen kan använda den till.
 
Charlotta Sairio
Jobbar på bokashi.se sedan 2019 och är till vardags regissör och sångerska med ett brinnande intresse för jord, bakterier och bokashi! Idag varvar hon arbetet på scenen med att åka ut och föreläsa om bokashi och du kan också råka på henne i bokashi.ses kundsupport.

Charlotta Sairio
Bokashi.se

Genom att odla kallt, serieodla och skörda smart, sprider vi ut både arbete och skörd över längre tid.
Samtidigt som vi ökar skördarna förenklar vi vårt odlande. Den största begränsningen i odlandet sitter i våra huvuden och inte i vilken zon eller trädgård vi odlar. Välkommen in i vårt sätt att odla.
 

Johannes & Theres
Farbror Grön

Låt naturen bli din samarbetspartner och trädgårdslivet blir roligare. Ibland är det faktiskt bäst att låta bli att göra vissa saker. Det blir enklare och kostar mindre i slit och pengar. På köpet får du en hållbar och klimatsmart trädgård som också kan inspirera andra. Genom att förstå naturens kretslopp blir du smartare i trädgården.
Kort sagt: Var lite snål och lat och bli klimatsmart!
 
Välkomna till detta husmorsnostalgiska föredrag med smart-lata tips som förenklar livet och ger en mer hållbar vardag.   
 
Föreläsare: Ingrid Rogblad, kolonist, folkbildare inom odling och hållbarhet på Koloniträdgårdsförbundet och FOR.
 

Ingrid Rogblad
FOR

Söndag 28 april

Kan man verkligen odla chili i Norrland? Svaret är ABSOLUT och du kan dessutom odla chili året runt med rätt förutsättningar! Man kan krångla till det hur mycket som helst men såklart även göra det enkelt för sig. Jag berättar hur du kan lyckas odla chili för husbehovet utan att varken bli ruinerad eller jobba ihjäl dig på kuppen.

Besök Northern Chilis hemsida

Arnica Bäckström
Northern Chili

Upplevelser, erfarenheter blandat med glädje och vedermödor.

Spezialplants hemsida

Larz Danielsson, Spezialplant

När vi slutade tro massa saker om odlandet och istället mer och mer odlade utifrån vår nyfikenhet och glädje, blev vårt odlande mer naturligt. Kan vi bryta mot några gängse regler varje år så gör vi gärna det. Vi samodlar det mesta, både blommor och grönsaker tillsammans, sår det mesta kallt, bryr oss inte så mycket om växelbruk och tycker att rad och plantavstånd är bland det tråkigaste man kan tänka på. Välkommen in i ett friare och vackrare sätt att odla!
 

Johannes & Theres
Farbror Grön

Låt naturen bli din samarbetspartner och trädgårdslivet blir roligare. Ibland är det faktiskt bäst att låta bli att göra vissa saker. Det blir enklare och kostar mindre i slit och pengar. På köpet får du en hållbar och klimatsmart trädgård som också kan inspirera andra. Genom att förstå naturens kretslopp blir du smartare i trädgården.
Kort sagt: Var lite snål och lat och bli klimatsmart!
 
Välkomna till detta husmorsnostalgiska föredrag med smart-lata tips som förenklar livet och ger en mer hållbar vardag.   
 
Föreläsare: Ingrid Rogblad, kolonist, folkbildare inom odling och hållbarhet på Koloniträdgårdsförbundet och FOR. 
 
 

Ingrid Rogblad
FOR

Vintern 2017 flyttade jag från min trädgård på Kinnekulle som då nästan var klar, och av en slump hamnade jag på Langeland i södra Danmark.
Planen var ett mindre hus och trädgård, men allt blev större och så även köksträdgården, och det blev också ett äventyr i ett nytt klimat. Men köksträdgården har tagit över min lust och precis som med perenner söker jag de godaste grönsakerna, en grönkål är inte bara en grönkål. Men visst det ska också göras en vacker trädgård som tillfredsställer mig i nuet, men möjligtvis är det viktigare att framtiden kommer att älska den.
 
Besök Hannus Instagram

Hannu Sarenström

Vi älskar jord – och odling! Med det i åtanke vill vi dela med oss av en av de enklaste och mest effektiva metoderna som finns när det gäller att förvandla matavfall till jord. Bokashi är metoden som revolutionerar sättet som vi kan ta hand om våra matrester. Genom att starta igång en bokashihink i ditt kök och syra matavfallet innan det omvandlas till jord är du delaktig i en process för att minska växthusgaser, binda kol i jorden och bygga fantastiska odlingsjordar.
 
En praktiskt introduktion till hur man gör jord och vad du sen kan använda den till.
 
Charlotta Sairio
Jobbar på bokashi.se sedan 2019 och är till vardags regissör och sångerska med ett brinnande intresse för jord, bakterier och bokashi! Idag varvar hon arbetet på scenen med att åka ut och föreläsa om bokashi och du kan också råka på henne i bokashi.ses kundsupport.

Charlotta Sairio
Bokashi.se

Årets vinnare av balkongtävlingen annonseras på scen!

Sara Bäckmo

Sara Bäckmo kommer även i år hålla två olika föreläsningar på Nolia Trädgård under fredag och lördag. Den ena sker öppet i mässhallen, och den andra är en sluten föreläsning för de som köpt biljett specifikt till den. Läs mer nedan.

Lär dig odla med soil blockers

Med en soil blocker kan du odla smart och hållbart utan plastkrukor. Ett redskap används för att trycka ut jordblock till sådd och omskolning. Men hur gör man? Sara Bäckmo från Skillnadens visar och ger tips till förodling av både grönsaker och blommor i soil blockers. 

Fredag & lördag. På scen i mässhallen, ingen extra kostnad. 

Nördigt om förodling

I föredraget NÖRDIGT OM FÖRODLING berättar och visar Sara engagerat om fördelarna med att förodla grönsaker till köksträdgården under hela året. Praktiska tips varvas med med smarta sätt att planera, skörda och leva med sin odling. Bli inspirerad av enkla och arbetsbesparande sätt att förodla växter till din grönsaksodling.

Pris: 300 kr. (Inklusive entré till mässan samma dag som föreläsningen)

Datum:
Fredag 26 april, kl. 10.30-12.00
Lördag 27 april kl. 10.30-12.00

OBS! Specifik biljett krävs, och kan köpas i Saras egen webbshop.

Fotograf: Maria Fors Östberg

Farbror Grön

I år känns det roligt att meddela att både Johannes och Theres från Farbror Grön besöker Nolia Trädgård!

Flera skördar under samma säsong

Genom att odla kallt, serieodla och skörda smart, sprider vi ut både arbete och skörd över längre tid.

Samtidigt som vi ökar skördarna förenklar vi vårt odlande. Den största begränsningen i odlandet sitter i våra huvuden och inte i vilken zon eller trädgård vi odlar. Välkommen in i vårt sätt att odla.

Lördag. På scen i mässhallen, ingen extra kostnad. 

Odla utan regler

När vi slutade tro massa saker om odlandet och istället mer och mer odlade utifrån vår nyfikenhet och glädje, blev vårt odlande mer naturligt. Kan vi bryta mot några gängse regler varje år så gör vi gärna det. Vi samodlar det mesta, både blommor och grönsaker tillsammans, sår det mesta kallt, bryr oss inte så mycket om växelbruk och tycker att rad och plantavstånd är bland det tråkigaste man kan tänka på. Välkommen in i ett friare och vackrare sätt att odla!

Söndag. På scen i mässhallen, ingen extra kostnad. 

Hannu Sarenström

Vintern 2017 flyttade Hannu från sin trädgård på Kinnekulle som då nästan var klar, och av en slump hamnade han på Langeland i södra Danmark. Planen var ett mindre hus och trädgård, men allt blev större och så även köksträdgården, och det blev också ett äventyr i ett nytt klimat. Men köksträdgården har tagit över lusten och precis som med perenner söker han de godaste grönsakerna, en grönkål är inte bara en grönkål. Men visst det ska också göras en vacker trädgård som tillfredsställer i nuet, men möjligtvis är det viktigare att framtiden kommer att älska den.

Alla dagar. På scen i mässhallen, ingen extra kostnad. 

Fotograf: Steen Frydenlund

Blomster & Bakverk

Välkommen att inspireras av min värld av blomster och bakverk. Ett samtal om att tänka i säsong och baka i säsong. Att vi ska ta tillvara istället för att ta för givet och att det finns något fint i att längta. Vi pratar om bland annat råvaror i säsong, ta tillvara rester, variera degvätskan och baka bröd med rabarber. Vad ska man tänka på när man dekorerar med ätbara blommor? Och så lite blomsterkonst från ett år i min trädgård.

Annelie Andersson, fotograf och receptkreatör som driver bloggen Blomster & bakverk. Annelie skapar ätbara och vackra stilleben tillsammans med kameran i sin trädgård. Vurmar lite extra för att ta tillvara och baka med säsongens råvaror. Dekorerar gärna med ätbara blommor och så blir det en hel del blomsterkonst från det som plockas i trädgården. Annelies båda böcker har tagits emot oerhört väl och fått flera fina utmärkelser och nomineringar. Annelie har också varit en återkommande gäst i köket hos TV4 Nyhetsmorgon. Bakning ska vara enkelt och glädjefyllt tycker Annelie, som har en stor förkärlek till både bakning, blomster och det vackra i vardagen

Fredag & Lördag. På scen i mässhallen, ingen extra kostnad. 

Fotograf: Kate Gabor

Moderator: Anders Wikström

Radiojournalisten Anders Wikström är en välbekant röst och känt ansikte för de flesta i Västerbotten. Som årets moderator på Nolia Trädgård kommer han att ledsaga besökarna i programmet på scenen i mässhallen. Anders intresse för odlandet är brett, från den lilla balkonglådan, villaträdgårdens totala förvandling till bondens blomsterodlingar i dikesrenen.

oops!

Sidan håller just nu på att byggas. Kontakta oss om det uppstår något problem.

info@nolia.se