Bredaste programmet i mässans historia

Nolia Trädgårds programledare, Mariana Mattsson, berättar att årets program är det bredaste och bästa hittills i mässans historia. Bland annat kommer musikern och författaren Stefan Sundström.

– Det är det mest omväxlande programmet hittills med en bra blandning som visar vilken bredd odlingsämnet har och hur mycket kunskap som finns att hämta i vår egen region. Dessutom utvecklar det nordiska perspektivet, tittar åt sidorna, och även har med inslag från Nordnorge.

Hon tycker att det är viktigt att programmet vidgar perspektivet och nämner allt från föreläsningar om bonsaier, fruktträdbeskärning, barrträd, porslinsblommor och stadsträdgårdar till hur man odlar i tunnel.

Dessutom kommer musikern och författaren Stefan Sundström. Han har tidigare skrivit böcker som Stefans lilla gröna och Stefans stora blå och nu Stefan stora feta röda. Den har vunnit priset Måltidsakademins Köksträdgårdslitteratur 2017. Där berättar han om hur han förverkligat sin barndomsdröm om att få bo i en djungel med mystiska frukter och blivit tomatodlare. Det är också en bok om hur vi kan gå från att vara blinda konsumenter och trötta producenter, till att bli medvetna och ansvarstagande prosumenter.

I ett samtal med Mariana Mattsson kommer han till mässan för att berätta om sitt odlarintresse, men också hur vi kan värna en relation till maten och de människor som odlar den, med respekt för jorden vi ärvde.

Han har odlat tomater sedan 1985 och har allt mer börjat förstå att det är vilka sorter som odlas som är betydelsefulla för näringsinnehållet.

Till mässan kommer också Magnar och Toril Aspaker, norska specialister på att odla alpinväxter. De bor i Harstad på den största ön i Norge, Hinnøya.

– Det ska bli mycket intressant att höra dem berätta. Alpinväxter är verkliga smycken i trädgården och passar bra in i den renässans för stenpartier som vuxit fram. Dessutom går det att i egna trädgårdar bevara de av dessa växter som är hotade i sin naturliga miljö, säger programledaren Mariana Mattsson.

Svenska Rosensällskapet kommer till Nolia Trädgård för första gången, både som utställare och för att föreläsa.

Dess ordförande, Henny Johansson, kommer att berätta om vildrosor.

– Jag tycker de vilda rosorna är något utöver det vanliga. Vildrosor och några av dess hybrider är ofta härdiga och tåliga rosor och passar för att användas i högre zoner, säger hon

Mässans programledare, Mariana Mattsson:

– Henny Johansson är väldigt duktig på vilda artrosor. Det är jätteroligt att få med rosensällskapet i år. De kommer att öppna ögonen för mer rosenodling i norr.

Nederländerna är tätt förknippat med tulpaner, men när Carolina Visser flyttade till Sverige 2006 och två år senare började odla tulpaner i Backsjön, Sollefteå, var det få anade vad som komma skulle. 1000 planterade tulpanlökar är nu uppe i över 200 000 i flödande fält av tulpaner. Nu odlar de även tulpanlökar, som de enda i Sverige och nordligast i världen.

– Eftersom vi har gynnsamma vintrar kan vi odla utan användning av bekämpningsmedel, säger Carolina Visser.

Mariana Mattsson beskriver henne som en fantastisk person som också byggt upp en tulpanfestival.

– Hon beskriver sig själv som spritt språngande galen, och lite grand kanske man måste vara det för att komma på tanken att odla tulpaner här uppe – men det fungerar! Det ska bli jätteintressant att lyssna till henne, säger Mariana Matsson.

Hon lyfter också fram Larz Danielsson, växtjägare och plantskolist, som kommer att prata om "Växter med speziell charm" .

– En trädgårdsmässa ska inte bara en kommersiell grej, utan också en kunskapsförmedlare. Vi ser hur stort behovet är av kunskap och Nolia Trädgård är en fantastisk kunskapsförmedling, säger Mariana Mattsson.