Farbror Grön kommer för att sprida sitt gröna evangelium

Nu är det klart med ytterligare en trädgårdskändis till årets Nolia Trädgård. Det är Johannes Wätterbäck, som driver bloggen Farbror Grön tillsammans med sambon Theres Lundén. I bloggen ges grön kretsloppskunskap men också praktiska tips på hur man kan odla var som helst.

– Det ska bli kul att komma till Nolia Trädgård för att sprida mitt gröna evangelium, säger Johannes Wätterbäck.

I bloggen Farbror Grön delar Johannes Wätterbäck, tillsammans med sin sambo Theres Lundén, med sig av sina gröna kunskaper och sitt kretsloppstänkande. De beskriver på ett pedagogiskt och jordnära sätt hur de odlar grödor som blir till matlagningskonst och komposterar överblivet avfall till näringsrik jord för kommande odlingar.

– Vi vintersår mer än hälften av våra grönsaker i februari och vattnar med snö, vi odlar gurka och tomater inomhus, knaprar på perenna grönsaker som funkia och sparris och serieodlar och får minst två skördar på samma yta och säsong, säger Johannes Wätterbäck.

De har även gett ut en bok, ”Alla fingrar gröna” som bland annat vunnit Årets köksträdgårdsbok 2015 och, med bokens akvareller, Best Cookbook Illustrations Sweden. Dessutom blev boken nominerad till Årets Trädgårdsbok 2015.

I denna handbok ges steg-för-steginstruktioner som gör att nybörjare kan lyckas med sin grönsaksodling redan första året samtidigt som erfarna odlare kan få rikligare skördar och färre problem.

I boken beskrivs hur det går att odla precis överallt: på landet och i staden, på friland, på balkongen, i pallkrage, växthus och i sovrumsfönstret – det gäller bara att veta hur du optimerar förutsättningarna för grödan och platsen du vill odla på.

– Vi odlar på tak, i källare, på fönsterbrädan, mitt i centrum, i skogen vid vår stuga och vid vårt bostadshus tillsammans med våra grannar. Vi odlar ungefär 120 olika slags grönsaker och många blommor, berättar Johannes Wätterbäck.

Han förklarar att det som krävs är vilja och nyfikenhet.

– Att odla överallt och hela året kräver bara att du tänker annorlunda. Då kommer du lyckas, säger han.

Nu är Farbror Grön också aktuell med sin nya bok "Flera fingrar gröna" kommer ut i vår.

Nolia Trädgårds programledare, Mariana Mattsson, tycker att det Farbror Grön lyfter fram är viktigt och bidrar till att visa vilken viktig roll odlandet spelar för samhället, hälsan och klimatet.

– Det är annars lätt att bagatellisera odlandet som bara en hobby. På Nolia Trädgård har vi alltid haft ambitionen att vidga perspektivet och sätta in odlandet i ett sammanhang.

Hon tycker att det är roligt att det är ett par som gör bloggen och boken tillsammans.

– Den sprider inspiration och förmedlar viktiga baskunskaper som ger läsaren modet att själv prova sig fram till vad som fungerar. Farbror Grön tänder en ny generation, den nya gröna vågen bland unga och ger dem verktyg att odla, säger Mariana Mattsson.