Gröna Pennpriset delas i år ut på Nolia Trädgård

Det diplom som tagits fram åt årets vinnare av Gröna pennpriset som i år delas ut på Nolia Trädgård. Diplomet är skapat av fotografen Lina Karna Kippel.
Gröna Pennklubben har i år valt att, för första gången, göra sin utdelning av Gröna Pennpriset i norra Sverige och då valdes Nolia Trädgård som plats att dela ut priser.

– Det är ett fantastiskt erkännande av den betydelse som norrländska trädgårdskulturen har i allmänhet och Nolia Trädgård i synnerhet, säger Mariana Mattsson, programledare på Nolia Trädgård som själv tagit emot priset 2013.

Gröna pennklubben är en ideell förening bestående av skrivande och fotograferande journalister från hela Sverige. Föreningen har ett 50-tal medlemmar och har delat ut Gröna Pennpriset sedan 2000. Bland tidigare pristagare kan nämnas Ulf Nordfjell, Lars Krantz och Nolia Trädgårds programledare, Mariana Mattsson.

Gröna Pennklubben har i år valt att göra sin utdelning av Gröna Pennpriset på Nolia Trädgård.

– Det har vi gjort för att understryka hur viktigt vi tycker det att hela Sveriges trädgårdsintresse ska tas till vara. Årets vinnare – som hålls hemlig fram till utdelningen – har haft stor betydelse för odlare i kallt klimat, och då särskilt i de norra delarna av landet, förklarar Eva Robild, sammankallande i priskommittén på Gröna Pennklubben.

Hon berättar att Gröna Pennklubben självklart tycker att det är viktigt att det finns en riktig trädgårdsmässa som Nolia Trädgård för alla entusiaster som bor i de norra delarna av landet.

– Personen som får priset är en stor folkbildare som i många år spridit kunskap om växter och odling under de förhållanden som råder i norr, berättar Eva Robild.

Mariana Mattsson är entusiastisk inför att utdelningen av priset i år sker på Nolia Trädgård.

– Det här är första gången prisutdelningen sker i norra Sverige. Att det görs är ett enormt erkännande av den trädgårdskultur vi har i Norrland, där Nolia Trädgård är en otroligt viktig mässa och arena för den norrländska trädgårdskulturen, säger Mariana Mattsson.

Även mässans projektledare är stolt och glad över att Nolia Trädgård valt som plats för prisutdelningen.

– Vi har medvetet valt att bygga mässan med trädgårdskulturen i centrum. Från scenen, som ligger i mitten av mässan har vi ett omfattande program av föreläsningar och samtal som, på ett professionellt sätt, leds av Mariana Mattsson. Även jag ser detta som ett erkännande av vår mässas betydelse för trädgårdskulturen, säger Kristin Olsson, projektledare för Nolia Trädgård.

Fotografen Lina Karna Kippel har skapat diplomet. Bilden är framtagen genom att lägga flera bilder i, eller på, varandra. Hon berättar att fotografi betyder "fånga ljuset" och arberar med att fånga jag tiden det tar att betrakta hennes bilder. 

– Bilderna är egentligen bilder på mönster, skrap och ytor. Och när man lägger dem i varandra så uppnår jag effekten att fotografiet ser ut som en blandning mellan målning och fotografi – fast allt är foto helt igenom. På det viset fångas betraktaren in eftersom det ofta tar längre tid att koda av en målning än ett rent fotografi. Det är alltså inte gjort för att jag på något vis tycker att målning är mer värt än fotografi, utan för att fånga ögat, säger Lina Karna Kippel.

Utdelningen av Gröna Pennpriset sker på Nolia Trädgårds scen fredag 26 april klockan 13:00.