Gröna Pennpriset gick till Leif Blomqvist

Fredagens mässdag innehöll något som aldrig skett förr norr om Stockholm. Gröna Pennpriset har delats ut sedan 2000, men i år delades det ut på Nolia Trädgård för första gången. Årets pris gick till den trogne Nolia Trädgårdsutställaren Leif Blomqvist från Lepplax utanför Jakobstad.

Leif Blomqvist fick priset med motiveringen: ”Han startade sin verksamhet i Lepplax, utanför Jakobstad, för drygt 30 år sedan och har byggt upp ett stort och annorlunda sortiment anpassat till klimatet i Finland och norra Sverige. I plantskolan finns kanadensiska rosor, ryska fruktträd, tåliga och annorlunda bärbuskar samt sorter av både ätbart och prydnadsväxter som härdiga i odlingszon 5-8. Hans bok nominerades till årets trädgårdsbok 2010 och han har även skrivit andra böcker. Dessa böcker har blivit oumbärliga klassiker i den norrländska odlarens bokhylla.”

– Det känns helt fantastiskt och jag är helt överväldigad. Det är ett pris jag värdesätter mycket högt, sa Leif Blomqvist precis efter prisutdelningen.

Han har vidgat uppfattningen om vad många odlare trott vara möjligt att odla, inte minst frukt- och bärsorter. Själv tror att han får priset för att han har hjälpt några människor att lyckas med sin odling.

– Och det är vad jag brinner för. Inte att i första hand få sälja, utan att få höra hur människor lyckats och fått skörd. Då är jag nöjd, säger Leif Blomqvist.