Nolia Trädgård håller ställningen som största trädgårdsmässan norr om Stockholm

Årets Nolia Trädgård, den första sedan 2019, visade återigen varför mässan är den viktigaste och största trädgårdsmässan norr om Stockholm. 

Mässans projektledare kan se tillbaka på många besökare, nöjda utställare, avgjord balkongtävling och en plantauktion som drog in pengar till välgörande ändamål. 

– Det blev en lyckad mässa som samlat landets bästa besökare, säger Kristin Olsson, projektledare för Nolia Trädgård. 

Nolia Trädgård blev den manifestation av trädgårdskunskap, inspiration och intresse som mässans projektledare, Kristin Olsson, hoppats på. 

– Det är en enorm mängd kunskap som samlas under Nolia Trädgård, inte bara på föreläsningsscenen utan också på rådgivningsgatan och i varje enskild monter. Dessutom har vi förmodligen landets bästa, kunnigaste och trevligaste besökare, säger Kristin Olsson.

Samarbetet med FOR, Fritidsodlingens riksorganisation, och Västerbottens trädgårdsförbund "VLT", menar Kristin Olsson, utvecklar Nolia Trädgård ytterligare.

– Vi vill göra mässan tillsammans med företrädare för nätverk av kunskap, personer och intressen som stärker mässan. Det jag fått med mig från dem är att vi gör en mycket bra mötesplats, säger hon.  

Balkongtävlingen

Balkongtävlingen vanns av HUGÅs Veranda som beskriver sin kreativa process så här:

– Vi ville förmedla en känsla av vad besökare kommer att möta hos oss, lyfta lokalt hantverk genom att bjuda in ett antal hantverkare som vi känner. Utan deras produkter hade inte balkongen blivit det den faktiskt blev, säger Catherine Berglund  som gjort balkongen tillsammans med Stina Wallin.  

Positiva reaktioner

Det har kommit många positiva reaktioner under årets mässa. 

– Vi har fått glada tillrop från utställare, föreläsare och besökare. Detta, tillsammans med att vi lockat närmare 7000 besökare stärker vår ställning den största och viktigaste trädgårdsmässan norr om Stockholm. Vi är ett centrum för de trädgårdsintresserade i Norrland, säger Kristin Olsson. 

Bitte Persson på Larsviken var mycket nöjd efter mässan.

– Det har varit ett uppdämt behov av att komma och träffas oss säljare här, prata växter, odling och framtid. Det har varit mycket trevligt. Sedan har kunderna här ett stort trädgårdsintresse, säger hon och hyllar Nolia Trädgård:

– Vi brukar säga att man slutar på topp när man kommer hit. Det här är ju sista stoppet för vårens mässor. Här är väldigt, väldigt trevligt att ställa ut, både med besökarna och mässans personal. Allt är väldigt välorganiserat, säger Bitte Persson.

Populärt scenprogram

Under mässan hölls ett scenprogram med en lång rad populära föreläsningar där Gunnel Carlson, Johannes Wätterbäck (ena halvan av Farbror Grön) och Anton Sundin, tillsammans med Tatiana ”En plats under solen” Henriksson lockade mycket publik. 

– Men det var mycket folk på nästan alla aktiviteter från scenen som samtalet om biologisk mångfald och invasiva växter med Ulf Nilsson, Erik Hansson, Ingrid Rogblad och Bibbi Bonorden från FOR, säger Kristin Olsson.

Hon lyfter också fram plantauktionen som genomfördes tillsammans med Västerbottens Läns Trädgårdsförbund och som inbringade 3710 kr, som nu satts in på Läkare utan gränsers konto.

– Den är bara ett av många exempel på att vi har världens bästa besökare, säger Nolia Trädgårds projektledare.